Tanıtım
mezun
Tarihçe

Türkiye'de halkbilimi çalışmalarının akademik ortamda yeni bir boyut kazanmasını sağlayan Anabilim Dalımız, Prof. Dr. Dursun Yıldırım'ın girişimleri ve önderliğinde kurulmuştur. Prof. Dr. Dursun Yıldırım'ın Yüksek Öğretim Kurumuna sunduğu “Folklor Hakkında Genel Bilgiler ve Folklor Bölümünün Üniversitelerimizde Kurulmasına Dair Düşünceler” başlıklı raporu ve I. Milli Kültür Şurası'nda başlattığı tartışmalar sonucunda, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermek üzere Türk Halkbilimi Anabilim dallarının açılmasına karar verilmiştir. Bu kararla birlikte 1969 yılında Prof. Dr. Şükrü Elçin tarafından kurulan Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün Halk Edebiyatı Anabilim Dalının yerine 1982 yılında Prof. Dr. Dursun Yıldırım tarafından Türk Dili ve Edebiyatı’na bağlı olarak kurulan Türk Halkbilimi Anabilim Dalı eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bugün pek çok üniversitede açılmış olan Türk Halkbilimi Anabilim Dalları ve bölümlerinin ilki ve modeli olan Anabilim Dalımız, pek çok değerli akademisyenin yetiştiği bir merkez olarak görülmektedir.

Türk Halkbilimi Anabilim Dalı, 2013 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi akademik birimleri arasında lisans ve yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren müstakil bir bölüm olarak eğitim-öğretim sürecine devam etmektedir. Bölümümüz, 5 profesör, 3 doçent, 2 araştırma görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.